Meditiranje v vsakdanjem življenju

Vsak dan sedi v meditaciji 20 minut – razen, če si preveč zaseden. Potem sedi eno uro. (Zen pregovor)

Da bi prišli do najboljših rezultatov, nam budistični učitelji svetujejo, da meditiramo redno. Večina pa nas ima zelo malo prostega časa. Kakšne strategije lahko torej uporabimo, da vključimo meditacijo v svoje življenje?

Integracija meditacije v vsakdan

Preizkusili smo meditacijo na 16. Karmapo v budističnem centru Diamantne poti, kaj pa potem? Če so vam občutki pri tej meditaciji in ljudje v centru všeč, to verjetno pomeni, da so meditacijske metode Diamantne poti primerne za vas. Vsi naši centri ponujajo meditacijo na 16. Karmapo vsaj enkrat tedensko, metode pa lahko uporabljamo tudi izven urnika centra. 

Smiselno je, da je prva stvar, ki jo zjutraj storimo, da se zatečemo – odpremo se cilju razsvetljenja, naukom, ki nas do tja vodijo, svojim prijateljem na poti in svojemu izbranemu učitelju. Usmeritev našega duha k obstojnim vrednotam, kot je na primer utrjevanje želje, da bi bili koristni drugim, postavi imeniten okvir za dan.

Če smo se zatekli, lahko tekom dneva izkoristimo kratke trenutke, ko šefa ni v pisarni ali ko otroci spijo, za neformalne meditacijske vaje. Izvajanje skrajšanih verzij meditacij na učitelja, ki smo se jih formalno že naučili in jih vadili, je izvrsten način, da v svojem odnosu izstopimo iz ustaljenih tirnic.

Seveda pa vključitev formalne meditacijske vaje na začetku ali koncu vsakega dne (oz. kadarkoli je pač možno) zagotovi, da ne postajamo le starejši, temveč tudi modrejši.

"Najprej poskusite vsakogar in vse videti na najvišjem možnem nivoju. Meditirajte, ko je to možno, četudi le za nekaj minut. Ne ocenjujte svojih meditacij ter uživajte zavesten prostor za in med izkušnjami. Ta je vaša esenca bude ter vir najvišjega, brezčasnega veselja." (Lama Ole Nydahl; intervju, objavljen v revijii Buddhism Today, št. 20)

Ali lahko meditiram le doma?

Če ste se naučili meditacije tako, da ste dobili pojasnila in meditirali skupaj z nekom v centru, lahko prakticirate doma ali kjerkoli, ne le v budističnem centru.

Večina ljudi, ki prakticirajo Diamantno pot, kombinira oboje – udobje, ki ga imajo pri meditiranju doma, in podporo pri meditaciji v budističnem centru z ljudmi, ki prakticirajo iste meditacije. V budističnem centru se vedno najde nekdo, ki bo znal odgovoriti na vprašanja, ki jih imamo glede meditacijske prakse. To je še posebej koristno, če se odločimo, da hočemo sprejeti budizem Diamantne poti za svojo pot in začeti s Temeljnimi vajami.

Biti obkrožen s sango (tistimi, ki prakticirajo budizem) je odličen način, da okrepimo tako prijateljstva kot tudi svojo prakso. Bogata človeška izmenjava s prijatelji, ki potujejo po isti poti kot mi, je resnično darilo in koristno zrcalo našemu lastnemu razvoju.  

Meditacijski tečaji

Meditacijski tečaji nam nudijo možnost, da prakticiramo intenzivneje ali pa se naučimo nečesa novega. V Tibetu so Karmape in drugi mojstri linije Kadžiu pogosto potovali od enega do drugega kraja s stotinami učencev, meditirali z njimi in jih poučevali. Potovanja na meditacijske tečaje blizu in daleč, na majhne dogodke s peščico prijateljev ali pa na velike tečaje z več tisoč ljudmi, so zelo običajen pojav med budisti Diamantne poti. Vselej prinesejo bogato izmenjavo z učiteljem in s prijatelji na poti.

Ena od mnogih možnosti je vsakoletni poletni tečaj Evropskega centra z bogatim programom meditacij in učenj ali iniciacij z visokimi lamami.

Meditacijski umiki

Ob mnogih budističnih centrih Diamantne poti v mestih obstajajo tudi številni čudoviti centri za umik, po navadi v krajih, ki so nekoliko oddaljeni od nenehnega hrupa zaposlenega sveta. Kratki umiki se običajno uporabljajo kot intenzivno obdobje meditiranja, s katerim pospešimo svojo dnevno prakso. Daljši umiki naj bi se prakticirali le po posvetu z lamo, ki mu zaupamo.

Različni centri za umik nudijo različne pogoje: nekateri so na oddaljenem podeželju, drugi pa so blizu mest; nekateri lahko gostijo zaprte individualne umike, medtem ko so v drugih ljudje, ki so v umiku, del vsakdana pri vodenju centra. Pri izbiri centra za umik je, tako kot pri mnogih rečeh, najboljša možnost, da se posvetujete z izkušenim prijateljem v budističnem centru.