16. Karmapa

N. S. 16. Karmapa Rangdžung Rigpe Dordže [ang. Rangjung Rigpe Dorje] (1924 – 1981) je bil popolnoma razsvetljeni budistični mojster.

Bil je vodja linije Karma Kadžiu, ki so ga zelo spoštovali ter se z njim posvetovali tudi visoki lame drugih linij. Podeljeni so mu mnogi spoštovanje izražajoči nazivi, med drugimi “kralj jogijev”.

“Čeprav se je 16. Karmapa pojavil in deloval kot človeško bitje, je bil njegov duh popolnoma odprt, brez kakršnekoli omejitve. Vse je vedel v hipu in brez razmišljanja.” (Lama Džigme Rinpoče za revijo Buddhism Today, št. 29)

16. Karmapa se je rodil v provinci Derge v vzhodnem Tibetu. Prejšnji Karmapa Kakjab Dordže [Khakhyab Dorje] (18711922) je pustil pismo, v katerem je opisal okoliščine svoje naslednje inkarnacije. Na podlagi tega pisma so upravitelji samostana Tsurpu [Tsurphu] uspeli najti otroka. Leta 1931 je bil mladi Karmapa posvečen v meniha, pri čemer sta mu bili podarjeni Karmapova meniška halja in Črna krona. Karmapa se je učil v Tsurpuju štiri leta ter v tem času poglabljal svojo meditacijsko uresničitev sutre, tantre, mahamudre in Šestih jog Narope. Kot deček je izkazoval nenavaden naraven vpogled in pogosto govoril učiteljem o svojih prejšnjih inkarnacijah. 

Pri 23 letih je Karmapa prejel svoje končno posvečenje, skupaj z iniciacijami in razlagami najvišjih naukov šole Karma Kadžiu. Leta 1959 se je Karmapa zaradi okupacije Tibeta odločil, da bo pobegnil iz svoje države in se s tem za dobro darme izmuznil vedno bolj poostreni oblasti komunistične Kitajske. Tako se je Karmapa odpravil iz samostana Tsurpu, tradicionalnega sedeža Karmap, in se v spremstvu 160 lam, menihov in laikov napotil Butan. Skupina je pod vodstvom Karmape tja uspela prenesti najdragocenejše kipce, ritualne pripomočke, relikvije, tanke (slike s podobami bud ali polj moči), ki so bili skozi stoletja hranjeni v samostanu Tsurpu.

Vladar zvezne države Sikim na severozahodu Indije je Gjalvi Karmapi ponudil samostan Rumtek, ki je bil zgrajen v času 9. Karmapove inkarnacije, Vangčuka Dordžeja [Wangchuk Dorje] (15561603). Karmapa je nato začel z gradnjo novega samostana v Rumteku, ki je bil s pomočjo velikodušne pomoči indijske vlade in vladarja Sikima dokončan v štirih letih. Ta samostan je postal Karmapov uradni sedež izven Tibeta ter center budističnih študijev, ritualov in prakse.

Leta 1974 je 16. Karmapa vodil skupino lam linije Karma Kadžiu na Zahod, kjer so obiskali Evropo, Ameriko in Kanado. Ljudje na Zahodu so imeli takrat prvič priložnost sodelovati pri obredu Črne krone, ki ga je Karmapa izvedel ob nekaterih priložnostih. Na povabilo svojih prvih zahodnih učencev Oleta in Hanne Nydahl je Karmapa v decembru leta 1974 prispel v Kopenhagen na Danskem. Novembra 1976 je Karmapa v New Yorku začel turnejo po ZDA, v naslednjem letu pa je prebil šest mesecev na turneji po Evropi, kjer je obiskal Švedsko, Dansko, Nemčijo, Nizozemsko, Francijo in Združeno Kraljestvo.

Maja 1980 je Karmapa ponovno obiskal Zahod, kjer se je na predavanjih in obredih ustavil v Londonu, New Yorku, San Franciscu ter Boulderju v Koloradu. N. S. 16. Gjalva Karmapa je umrl 5. novembra 1981 v bolnišnici blizu Chicaga.