Meditacije Diamantne poti

Budistična meditacija je orodje za razvoj uravnoteženega, umirjenega in veselega duha.

Sčasoma nas meditacija privede k vedno boljšemu razumevanju samega sebe ter sveta pojavov. Ko opazujemo, kako se v našem duhu vse pojavlja in izginja, v sebi delamo prostor, da končno prepoznamo tistega, ki vse zaznava – resnično naravo duha.

Meditacij Diamantne poti se lahko naučite v vseh naših budističnih centrih. Po svetu je takšnih centrov okoli 700, med drugim v LjubljaniZa pravilno prakticiranje morajo začetniki najprej dobiti ustna pojasnila. Pri tem zelo pomaga meditacija v skupini, med katero se lahko naučimo ritma in zaporedij v meditaciji. To je tudi odličen način, da ostanemo motivirani za nadaljevanje meditacijske prakse!

Spodaj opisane meditacije, združene s pogledom Velikega pečata (Mahamudre), nas lahko v času enega življenja pripeljejo do osvoboditve in razsvetljenja. So tradicionalne meditacijske vaje linije tibetanskega budizma Karma KadžiuLama Ole Nydahl jih je prejel od različnih mojstrov linije, prevedene pa so tudi v evropske jezike, da lahko budističnim učencem na Zahodu omogočajo neposreden dostop ter razumevanje.

Meditacija na 16. Karmapo

To je osnovna vaja budizma Diamantne poti, ki jo vsi naši centri ponujajo kot glavno meditacijsko vajo. V njej si predstavljamo 16. Karmapo – uresničenega učitelja – in prejmemo njegov blagoslov za telo, govor ter duh. Stopimo se z njegovimi kakovostmi in gremo naprej s svežim, širšim in manj osebnim pogledom na svet. To meditacijo je sestavil 16. Karmapa ter prosil Hanno in lamo Oleta, da jo učita kot glavno vajo na Zahodu. Je zelo strnjena in zelo efektivna meditacija.

Meditacija Zatočišča

Meditacija Zatočišča tvori začetek dolge meditacijske serije. Z njo preverimo, če se dejansko želimo odpraviti na resno budistično pot. V njej se spoznamo z obstojnimi vrednotami ter se k njim zatečemo. Buda predstavlja končni cilj razsvetljenja, nauki nas vodijo do tega stanja duha, uresničeni bodisatve so prijatelji na budistični poti, medtem ko lama hkrati predstavlja blagoslov, sredstva in zaščito ter je nujen za dosego razsvetljenja. S ponavljanjem formule zatočišča se odpremo tem štirim virom zatočišča. Po zaključku 11.111 ponovitev se lahko odločimo, če smo pripravljeni začeti štiri Temeljne vaje, ki vzamejo več časa.

Temeljne vaje

Temeljne vaje (tibNöndrosestavljajo štiri meditacije, ki se delajo zaporedoma. Vsaka se ponovi 111.111-krat. Našega duha pripravijo na bolj napredne meditacije.

Zatočišče in razvijanje razsvetljene drže

To je dobro znana fizična vaja iz Tibeta. Medtem ko si vizualiziramo vse aspekte zatočišča in ponavljamo formulo zatočišča, delamo prostracije. Ta vaja čisti pretežno ovire telesa, tako da le-to postane koristno sredstvo na poti do razsvetljenja. Odprtost in predanost, ki se pojavita, uporabimo za naslednjo meditacijo, na Diamantnega duha.

Meditacija na Diamantnega duha

S to meditacijo čistimo težavne podzavestne vtise (vzroke motečih čustev), preden se ti uspejo pojaviti kot težavne situacije v našem vsakdanu. Uporabljamo mantro bude Diamantnega duha, ki ima sposobnost razbliniti vtise vsega, kar smo rekli ali storili v tem ali preteklih življenjih.

Darovanje mandal

Po očiščenju telesa, govora in duha pripravimo prostor za prejetje novih vtisov. Zato lahko ta vaja obogati naš sedaj odprti duh z vsem dobrim, kar si lahko predstavljamo. Osredotočimo se na vse lepo, dragoceno, dobro ter čisto in to darujemo zatočišču. Presežek ter veselje, ki nastaneta s to vajo, uporabimo za to, da koristimo drugim.

Guru joga – meditacija na učitelja

Meditacija guru joge sledi enakemu principu kot meditacija na 16. Karmapo. Je temeljitejša praksa, pri kateri ponavljamo določene k celotni liniji prenosa usmerjene želje, ter poveča našo predanost in odprtost za vir razvoja. Identifikacija z lamo nam pomaga svet vedno bolj doživljati kot radosten.

Poziv Mahakale

Vsakodnevni petminutni poziv zaščitnika linije Karma Kadžiu pomaga zmanjšati ovire na poti do razsvetljenja. Ta meditacija, ki jo pojemo, je ena izmed redkih vaj, ki jih opravljamo v tibetanščini.

Meditacija na 8. Karmapo

Guru joga na 8. Karmapo je napredna meditacija, za odobritev katere lahko prosimo po zaključku Temeljnih vaj.

Dodatne meditacijske vaje

Pova

Meditacija Pove je ena od Šestih jog Narope. V umiku se naučimo o procesu umiranja na koncu svojega življenja in se nanj pripravimo. Vnaprej se naučimo, katero meditacijo uporabiti med umiranjem za zaključek krogotoka ponovnega rojevanja in osvoboditev svojega duha.

Meditacija na Ljubeče oči

Meditacija na Budo sočutja poveča našo ljubezen, sočutje, soveselje ter neomajnost do vseh čutečih bitij.

Meditacija na Budo medicine

Ta meditacija se osredotoča na zdravje vseh bitij.

Meditacija na Budo neomejene svetlobe

Pred svojim prvim tečajem Pove moramo zaključiti 500.000 ponovitev te meditacije.

Meditacija na Budo neomejenega življenja

Meditacija na Budo neomejenega življenja nam izboljša karmo za dolgo življenje.