Lopon Tseču Rinpoče

Lopon Tseču Rinpoče [ang. Lopon Tsechu Rinpoche], glavni predstavnik budizma v Nepalu, je imel ogromen vpliv na Zahodu. Nadzoroval je gradnjo največje budistične stupe na Zahodu ter veliko učil.

Rojen je bil v kraljestvu Butan leta 1918. Ko je bil star 13 let, je Butan zapustil, da bi se šolal in prakticiral v Nepalu pod duhovnim vodstvom svojega strica lame Šeraba Dordžeja.

Tam je opravil celotno usposabljanje v darmi in meditiral v težavnih okoliščinah v jamah Milarepe ter na svetih mestih Guruja Rinpočeja.

Leta 1944 je Rinpoče srečal N.S. 16. Gjalvo Karmapo, ki je postal eden izmed njegovih najpomembnejših učiteljev.

V naslednjih letih je postal Lopon Tseču Rinpoče, čigar glavni samostan je bil v Katmanduju, ključna oseba za tiste, ki so prakticirali darmo v Nepalu. Leta 1987 je na povabilo svojih prvih učencev z Zahoda, lame Oleta in njegove žene Hanne, prvič obiskal Evropo.

Po tistem je obširno prepotoval Evropo, Ameriki ter Avstralijo, pri tem poučeval in izvedel nešteto iniciacij. Dokončal je gradnjo stupe Kalačakre v Španiji in več kot šestnajstih drugih stup v Evropi ter Aziji. Zadnji projekt Lopona Tsečuje Rinpočeja, stupa razsvetljenja v Benalmadeni v Španiji, je kronski dragulj njegovega življenjskega dela.

Rinpoče je preminil 10. junija 2003 v starosti 85 let, štiri mesece pred otvoritvijo tega veličastnega projekta. Neizmerna moč njegovega sočutja se je dotaknila vseh ljudi ne glede na njihovo ozadje in še danes prinaša korist vsem bitjem.