Šerab Gjaltsen Rinpoče

Šerab Gjaltsen Rinpoče [ang. Sherab Gyaltsen Rinpoche], visoko spoštovani lama linije Kadžiu, je Maniva [ang. Maniwa]. Ta naziv dobijo mojstri vaje Čenreziga [ang. Chenrezig], ki so zbrali vsaj milijardo ponovitev mantre Om Mani Peme Hung.

Rinpočeja je v Rumteku posvetil 16. Karmapa, Rangdžung Rigpe Dordže. Kot nenavadno nadarjen učenec je obvladal vse vidike tradicionalnega budističnega študija, od suter in tanter do ritualov in glasbe, pa tudi znanosti, umetnosti ter poezije.

Med številnimi ostalimi aktivnostmi je tudi mojster umika. V centru za triletni umik v Parpingu, zahodno od Katmanduja, je ustanovil in nadzoruje samostan za 100 nun, napredujejo pa tudi načrti za izgradnjo meniškega samostana vzhodno od glavnega mesta.

Večkrat na leto vodi tisoče učencev pri vajah Njungne in Čenrezig v svojem samostanu Nješang v Svajambuju [ang. Swayambhu]. Skozi leta se je zbralo že več kot 15 milijard manter Čenreziga. Rinpočejev slog poučevanja je globok, neposreden in dostopen.

Njegovo poučevanje, začinjeno s praktičnimi nasveti, zgodbami in toplim humorjem, naredi trajen vtis na vse, ki imajo srečo, da ga slišijo.